Läsa på olika sätt

Talböcker

Talböcker är böcker som du kan lyssna på och är till  för dig som inte kan läsa en tryckt text.  Det kan bero på många olika saker, synskada, dyslexi eller svårt att hålla i en bok t.ex.

Böckerna ligger i ett särskilt format, så kallade DAISY-skivor. För att lyssna på DAISY-skivor behöver du en DAISY-spelare eller en dator.

För att få hjälp med spelare vänder du dig till Syncentralen eller Hjälpmedelscentralen. 

Om du vill läsa DAISY via datorn så laddar du ner ett läsprogram från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). www.mtm.se Länk till annan webbplats.

Vill du kan vi även skicka talböcker med posten hem till dig.
Alla som har en läsnedsättning får låna talböcker.

Vi kan hjälpa till så du kan göra egna nedladdningar från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM (tidigare Talboks- och punktskriftsbiblioteket). Det betyder att du, efter att ha blivit registrerad, själv kan ladda ner talböcker till din egen dator. Du får då direkt tillgång till alla titlar som finns i MTM:s katalog Legimus Länk till annan webbplats..

E-ljudböcker och e-böcker

E-böcker är elektroniska böcker som du kan läsa på din dator, mobiltelefon, surfplatta eller läsplatta.

E-ljudböcker är strömmande elektroniska ljudböcker som du kan lyssna på din dator.

Låna med ditt lånekortsnummer.

Bokförlagens priser på e-böcker varierar, precis som priserna för tryckta böcker. Nya och populära böcker är oftast dyrare än äldre, och biblioteken får betala en kostnad för varje lån som görs. På grund av detta så kan vi inte erbjuda de nyaste titlarna, då bokförlagen sätter så höga priser per utlån på de titlarna att det inte är försvarbart för oss på biblioteken att köpa in dem.

Lättlästa Böcker

Lättlästa böcker är skrivna på ett enklare språk om du tycker vanliga böcker känns svåra att läsa.

Storstilsböcker

Stor stil kan man behöva om synen är lite svagare. I en storstilsbok är texten både större och fetare.

Äppelhyllan

I bibliotekets barnavdelning finns en hylla som kallas "Äppelhyllan". Här finns böcker och andra medier som passar för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar samlade.

Här finns bl.a.

  • Digitala talböcker (DAISY)
  • Bok och DAISY
  • Böcker med teckenspråk
  • Böcker som handlar om barn och ungdomar med funktionsnedsättning
  • Lättlästa ungdomsböcke

Ladda ner själv

Du som har rätt att låna talböcker får tillstånd att ladda ner dessa själv hemifrån. Läs mer på sidan Barnens Legimus Länk till annan webbplats..

Daisy text och ljud

Daisy text och ljud är en talbok som både läser upp bokens innehåll och visar text och bilder. Bilderna beskrivs ofta så att de blir tillgängliga även för personer med synskada.

Har du frågor om eller saknar du något på Äppelhyllan kontakta oss gärna på telefon: 0690-25 03 02 eller via e-post centralbiblioteket@ange.se