- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Boenden, särskilda
Boenden, särskilda
Här får du information om särskilt boende, ibland kallat äldreboende, och andra typer av anpassat boende i kommunen.
Kommunens boenden är för dig som har stort behov av vård och trygghet, behöver rehabilitering efter sjukdom eller har en funktionsnedsättning. Här kan du hitta olika typer av boenden och hur du ansöker om det boende som passar dig eller din närstående.
För att du ska kunna flytta till särskilt boende krävs ett biståndsbeslut.
Presentation boenden
Furubacken
Furubacken är ett äldreboende beläget i Fränsta intill vårdcentralen och apoteket.
Boendet har ett litet skogsparti på baksidan med promenadväg runt huset med närhet till skön natur och utevistelse.
Olika aktiviteter erbjuds varje vecka i huset.
Vi har utbildad och duktig personal som tar väl hand om våra boenden under sin vistelse hos oss.
Boendet har tre avdelningar ett särskilt boende i form av sjukhem med 28 platser och en avdelning om 14 platser för kortvård.
På det särskilda boendet bor du permanent, har en egen liten lägenhet med rum, kokvrå och egen dusch samt toalett, samt tillgång till stora gemensamma utrymmen.
Kortvård kan du bli erbjuden efter behov och beslut tex efter en sjukhusvistelse, avlastning i hemmet, samt för rehabilitering, träning och återhämtning.
Kontakt:
Enhetschef: Lena Schrödter 0691-25 08 71 från 1/5
Avd 1 Ljunga: 0691-25 08 79
Avd 2 Fränsta: 0691-25 08 77 (korttidsvård) Enhetschef: Veronica Lindqvist 0691-25 08 73
Avd 3 Torp: 0691-25 08 75
Gläntan
Gläntan är ett gruppboende för dementa med plats för 8 boende. Varje boende har egen lägenhet men gemensamma utrymmen finns som matrum och dagrum.
Gläntan är beläget i Fränsta och har en stor, fin trädgård som omgärdas av ett staket och inbjuder till utevistelse. Gläntan har även ett grönområde, som skapats av personal, boende, anhöriga och frivilliga, som slingrar sig runt i den närliggande skogen med möjligheter att sitta ner och vila. Längs stigen finns föremål som kan väcka gamla minnen hos de boende.
Under sommarhalvåret finns möjlighet att låna el-parcykel som inköpts av kommunen som möjliggör utflykter i närområdet.
Kontakt:
Enhetschef: Åsa Norberg 0691-25 08 74
Gläntan: 0691-25 08 94
Hallstaborg
Hallstaborgs äldreboende ligger 7 km från Ånge. Med skogen runt knuten och utsik över Ljungan är naturen alltid närvarande.
Gemensamma balkonger mot "solsidan" när man vill få lite ljus och värme, öppen altan på "skuggsidan" om dagarna är varma och man ändå vill ha lite luft, ta en kopp kaffe och lyssna på regnet under taket på en andra altan, eller motion på elljusspåret med en vän.
Hallstaborg är ett demensboende med 4 avdelningar. På den äldre delen finns Ängen och Heden med vardera 7 och 8 platser. På den nyare delen finns Dalen och Mon med vardera 7 och 8 platser.
Kontakt:
Enhetschef: Sandra Jonsson 0690-25 04 20
Dalen: 0690-25 04 23
Mon: 0690-25 04 26
Ängen: 0690-25 04 29
Heden: 0690-25 04 32
Parkbacken
Parkbackens äldreboende ligger i Ånge kommuns underbara avkrokar och är ett äldreboende som har 38 platser för permanent boende.
Parkbacken är beläget i Ånge och i närområdet finns tillgång till vårdcentral, apotek och restauranger. Fotvårdsspecialist och frisör finns att tillgå efter tidsbeställning.
Du bor i egen lägenhet och har tillgång till de allmänna utrymmen som finns på våningen där du bor, med stora balkonger som vetter med utsikt över Ånge.
Vi arbetar i team så att du ska få stöttning och hjälp med det du har behov av. Vi arbetar aktiverande, vilket innebär att vi utgår från dina förmågor och arbetar för att du ska behålla dem i möjligaste mån.
Kontakt:
Enhetschef: Eva Berglund 0690-25 03 34
Tallen: 0690-25 03 11
Granen: 0690-25 03 10
Enen: 0690-25 03 31
Torpsro
Torpsro Servicehus ligger längs Ljungans dalgång, centralt i Fränsta. Huset består av två byggnader som binds samman av en vinterträdgård.
I närområdet finns matvaruaffärer, vårdcentral, badanläggning med gym, optiker och restauranger. Förbindelserna med tåg och buss ligger nära till hands. Fina rekreationsområden från Torps kyrka, invid Torpsjön, upp till Byforsen är en liten promenad bort.
Hos oss bor du i egen lägenhet med trygghetslarm. I huset finns matsal, kiosk och samlingslokal för gemenskap och aktiviteter. Vid efterfrågan kommer även frisör till vårt hårvårdsrum.
Det finns sammanlagt 46 lägenheter, varav en del av dem är Seniorlägenheter. Dessa hyrs ut direkt av ÅFA och det är även ÅFA som ansvarar för dessa. Som boende i seniorlägenhet tillhör man inte Torpsros särskilda boende och den service som erbjuds de boende. Vid behov av hjälp i hemmet som seniorboende är det hemtjänstinsatser via kommunens hemtjänst man kan bli beviljad via ett biståndsbeslut.
Kontakt:
Tf Enhetschef: Kristina Suokas Sundvall 0691-25 08 50
Torpsro: 0691-25 08 59
Särskilt boende för äldre
Ett särskilt boende är en trygg boendeform för äldre och dementa. Där finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i särskilt boende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn än den som bor i servicehus. På varje särskilda boende finns enhetsschefer med ledningsansvar under dagtid och en eller flera omvårdnadsansvariga sjuksköterskor.
När du bor i servicehus hyr du en egen lägenhet av fastighetsbolaget ÅFA och möblerar den med dina egna möbler. Du kan få låna en specialsäng om du behöver. På servicehusen finns viss service och du kan ha hemtjänst på samma villkor som om du bor i ett vanligt boende.
Du betalar själv för telefon, hygienartiklar, läkemedel, läkarbesök. När du flyttar in så bör du tänka på att lampor och annan elektrisk utrustning har godkända sladdar och att själv teckna en hemförsäkring.
Hemtjänstinsatser utförs efter särskild prövning och beslut som biståndshandläggare beviljar.
Om du blir beviljad plats i servicehus får du flytta in så snart det blir en ledig lägenhet, förutsatt att ingen med ett större behov än du måste gå före. Det är alltid den med störst behov av vård och omsorg, som först blir erbjuden den lediga servicehuslägenheten.
Du kan få avslag på din ansökan om handläggaren efter utredning bedömer att du kan få dina behov tillgodosedda på annat sätt. Du kan överklaga beslutet om du inte är nöjd.
Biståndshandläggare, telefontid vardagar 8.30 - 9.30
Telefon: 0690-25 01 00 Länk till annan webbplats., växel
När kan du ansöka om särskilt boende?
Du kan ansöka om särskilt boende när behovet av tillsyn och omsorg eller kraven på trygghet och säkerhet är så stora att det inte längre är möjligt att bo kvar hemma i det egna hemmet med hjälp av hemtjänst.
Personer med funktonsnedsättning kan ansöka om bostad med särskild service, servicehus eller gruppbostad. Vi har även boende för personer med psykisk funktionsnedsättning, så kallade gruppboenden.
Om du känner dig osäker kring vilken hjälp du behöver är du välkommen att kontakta socialtjänstens biståndshandläggare. Enklast når du oss via kommunens växel: 0690-25 01 00
Seniorboende med närhet till service
Känner du att det skulle vara tryggt och skönt med mer gemenskap och närhet till viss service kanske ett seniorboende skulle passa. Denna boendeform erbjuds av det kommunala bostadsföretaget ÅFA.
Om du känner det osäker på vilken hjälp du behöver, är du välkommen att kontakta socialtjänstens biståndshandläggare.
Biståndshandläggare, telefontid vardagar 8.30 - 9.30
Telefon: 0690-25 01 00, växel
ÅFA:s serniorboende finns i Ånge och Fränsta