Upphandling och leverantörsinformation

För Ånge kommun är det viktigt att skapa konkurrens och ge så många som möjligt möjlighet att lämna anbud och delta i våra upphandlingar. På den här sidan hittar du information till dig som är eller vill bli leverantör till oss.

Prenumerera på upphandlingsinformation

Genom att prenumerera får du ett e-postmeddelande när vi lägger ut nya direktupphandlingar och annan information som kan vara relevant för dig som är eller vill bli leverantör till Ånge kommun.

Innan anbud lämnas uppmanas leverantören att kontrollera om nya uppgifter om upphandlingen tillkommit.
Leverantörer som erhållit förfrågningsunderlaget från annat håll är skyldiga att själva hålla sig uppdaterade om eventuell tillkommande information under anbudstiden.

Hantera prenumeration

Upphandling

Ånge kommun köper årligen varor och tjänster för cirka 250 miljoner kronor, varav cirka 150 miljoner kronor är möjligt att upphandla. Det är viktigt för Ånge kommun att skapa konkurrens för att använda kommunens pengar så effektivt och bra som möjligt.

Om beloppet som ska upphandlas överstiger 100 000 kronor men understiger 700 000 kronor sker en så kallad direktupphandling. Det innebär att förfrågan publiceras på den här sidan, vem som helst som uppfyller kraven i upphandlingen har möjlighet att svara genom att skicka in ett anbud.

Om beloppet överstiger 700 000 kronor sker upphandlingen i ett elektroniskt upphandlingssystem enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). Ånge kommun använder sig av e-avrop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skaffa ett konto på e-avrop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. , prenumerera på upphandlingar över tröskelvärdet (700 000 kr) som kan vara intressanta för dig.

Innan anbud lämnas uppmanas leverantören att kontrollera om nya uppgifter i upphandlingen tillkommit.
Leverantörer som erhållit förfrågningsunderlaget från annat håll är skyldiga att själva hålla sig uppdaterade om eventuell tillkommande information under anbudstiden.

E-avrop information för leverantör >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-avrops annonsdatabas >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi utför rutinmässigt kontroller av anbudsgivare och leverantörer avseende kreditvärdighet, skatteskulder, F-skatt, moms med mera.

Vad styr våra inköp?

Kommunens inköp styrs av lagar, krav och riktlinjer. Förutom Lagen om offentlig upphandling (LOU), kompletterar Ånge kommuns egna Policy för inköp och upphandling och tillhörande riktlinjer med aspekter som ska vägas in och hur den interna handläggningen ska ske.

Policy, Riktlinjer och beslutanderätt för inköp och upphandling inom Ånge kommunkoncern >> Pdf, 912.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Leverantörsinformation

Saknar du något på sidan? Kontakta oss gärna. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner.

Fakturera Ånge kommun

Ånge kommun strävar efter att alla fakturor till kommunen ska vara elektroniska. Det minskar vårt arbete med fakturahantering, gör det enklare för oss att följa upp våra inköp och är bra för miljön. Sedan den 1 april 2019 är det enligt ett EU-direktiv lag på att alla leverantörer till offentlig sektor ska skicka e-faktura.

Många affärssystem har idag möjlighet att skicka elektroniska fakturor. Stäm av med din systemleverantör. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag för att åstadkomma samma sak. Skickar ni redan e-fakturor till andra kunder, kontakta er befintliga samarbetspartner för att lägga till Ånge kommun via vår operatör av VAN-tjänster; Evry AB.

Fakturareferenser
För att fakturor ska hanteras snabbt hos oss så ska ni ange fakturareferens på fakturan. Ånge kommuns referenser är ett fem-siffrigt nummer. Referensnummer lämnas av kommunens beställare till leverantören. Beställaren ska ange korrekt referens till er. Saknas referens går det inte att fakturera. Om du inte har fått något referensnummer kontaktar du i första hand beställaren. Du kan annars nå Ånge kommuns ekonomienhet via telefon på nummer 0690-250 150.

Fakturaportal
Om ni inte redan har en funktion för att skicka e-faktura, erbjuder Ånge kommun en fakturaportal som du kan använda för att registrera och skicka upp till 25 fakturor i månaden.
Instruktioner för att använda fakturaportalen >> Pdf, 1.1 MB.
Till fakturaportalen >> Länk till annan webbplats.

Nätverket PEPPOL
Ånge kommun kan ta emot fakturor via nätverket PEPPOL. I så fall behöver ni ansluta er via ett företag som stödjer er e-fakturering via PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomisystem eller faktureringssystem om de kan sända via PEPPOL-nätverket.
Ånge kommuns identifieringskod, så kallade PEPPOL-ID, är 0007:2120002387

Vår operatör av VAN-tjänster, Evry AB
Ett annat alternativ för att skicka e-faktura är att använda vår operatör av VAN-tjänster, Evry AB. Ånge kommun tar emot e-faktura i följande standarder: Svefaktura 1.0, SFTI fulltextfaktura. Det går bra att bifoga bilagor.
Ånge kommuns identifieringskoder är organisationsnummer 212000-2387, samt GLN-kod 7330619014383.

Om du har frågor går det bra att kontakta EVRY via mejl eller telefon till nummer 08-509 28 366.

Standarder av e-fakturor
Ånge kommun kan ta emot e-faktura i följande standarder:
- PEPPOL BIS Billing 3
- Svefaktura 1.0
- SFTI fulltextfaktura
Det går bra att bifoga bilagor.

Anmälan av e-fakturering i förväg
Vill ni anmäla er i förväg för att göra en uppsättning för elektronisk fakturering till kommunen kan ni anmäla till er operatör av VAN-tjänster att ni vill sända elektroniska fakturor till oss med mottagningsställe till vår mellanaktör (operatör av VAN-tjänst) Evry AB. Då skickas en länk till vår operatör att godkänna uppsättningen av elektronisk faktura till oss. Skickar ni en Svefaktura utan att ha anmält i förväg stoppas fakturan hos vår mellanaktör som då godkänner och ordnar en uppsättning och därefter skickas denna fakturan och kommande fakturor elektroniskt till oss.

Mejla PDF-faktura
Vi hänvisar i första hand till att du ska skicka e-faktura till oss. En pdf-faktura via mejl är inte en e-faktura. I andra hand kan du mejla din pdf-faktura till pdffaktura@ange.se. Då är det viktigt att du anger fakturanumret i ämnesraden i mejlet och att du inte skickar flera fakturor i samma mejl. Du ska bara skicka en fil i mejlet, vilket betyter att faktura och bilagor måste vara samma fil.

Vad ska fakturan innehålla?

För att fakturor ska hanteras snabbt hos oss så ska ni ange fakturareferens på fakturan. Ånge kommuns referenser är ett fem-siffrigt nummer. Referensnummer lämnas av kommunens beställare till leverantören. Beställaren ska ange korrekt referens till er. Saknas referens går det inte att fakturera. Om du inte har fått något referensnummer kontaktar du i första hand beställaren. Du kan annars nå Ånge kommuns ekonomienhet via telefon på nummer 0690-250 150.

Fakturor som skickas till Ånge kommun behöver innehålla:

 • Datum, när den sammanställts
 • Datum, uppgifter på när fakturan ska betalas
 • Leveransdatum
 • Specifikation, vad fakturan avser och antal
 • Säljarens organisationsnummer
 • Säljarens momsregistreringsnummer
 • Säljarens och köparens namn och adress
 • Beskattningsunderlaget, priset före moms
 • Den eller de momssatser som gäller
 • Den moms som ska betalas
 • Totalbeloppet, inklusive moms
 • Kontaktuppgifter
 • Bank- eller plusgironummer
 • Riktig referens
 • Fakturanummer

Vad gör jag om jag inte fått betalt?

Om du har gjort ett arbete eller levererat en vara till Ånge kommun och inte fått betalt i tid så kontaktar du först beställaren. Du kan även ställa din fråga eller skicka en fakturapåminnelse via mejl till ekonomienheten@ange.se så hanterar vi det manuellt. Bifoga en kopia på fakturan.

Återbetalning till Ånge kommun

Ska du betala tillbaka pengar till Ånge kommun på grund av att kommunen gjort en felaktig utbetalning, eller göra en återbetalning av en outnyttjad kredit ska dessa pengar betalas tillbaka till Bankgiro-nummer 5274-3994.

Vad händer om jag inte har F-skatt?

Om vi får en faktura från en leverantör som inte har F-skatt och inte är undantagen skyldighet att inneha F-skatt kommer vi att dra av 30 % av priset på fakturan exklusive moms. Det belopp som reducerats kommer att betalas in till Skatteverket av Ånge kommun som uppbördsman. Har leverantören en enskild näringsverksamhet ska vi dessutom betala arbetsgivaravgifter.

Skicka andra försändelser

Andra försändelser än fakturor, såsom till exempel reklam, orderbekräftelser, biljetter och varor mot postförskott, ska adresseras direkt till mottagaren via postadressen Ånge kommun, 841 81 Ånge.