Stöd till barn och ungdom

 Som ung har du har rätt att må bra och vara trygg. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Dina föräldrar eller de vuxna du bor med ska ta hand om dig och se till att du har det bra.


Om du har det jobbigt

Det kan finns flera anledningar till att barn och unga mår dåligt. Det kan vara att du är ledsen, orolig eller att du själv gör saker som inte är bra för dig, till exempel om du tar droger, dricker alkohol, gör någonting brottsligt eller gör dig själv illa. Det kan också vara att de vuxna du bor med inte tar hand om dig tillräckligt bra, till exempel på grund av att de är stressade, mår dåligt, dricker för mycket alkohol, tar droger eller har för lite pengar. Det kan också vara att andra personer du känner eller har kontakt med på nätet kan göra saker som gör att du mår dåligt.

Om du mår dåligt ska du veta att det inte är ditt fel, du har rätt att må bra och det finns personer som du kan vända dig till för att få hjälp.

Vem kan du vända dig till om du behöver hjälp?
Om du behöver hjälp och inte kan prata med dina föräldrar eller de du bor med, finns det många andra vuxna som du kan prata med.

Skolan
När skolan är öppen kan du alltid prata med din lärare eller någon annan vuxen på skolan.

Socialtjänsten
Socialtjänsten finns till för att alla barn och unga ska vara trygga och må bra. De är vana vid att prata med och hjälpa unga som har det svårt. Om du vill ha mer koll på vad socialtjänsten gör kan du gå in på www.kollpasoc.se Länk till annan webbplats.

Fält- och stödteamet
Fält- och stödteamet arbetar rådgivande och ger samtalsstöd till unga och deras familjer. Känner du oro eller har behov av att prata med någon, kontakta fält- och stödteamet.

faltostodteamet@ange.se

Fältassistenter
Stephanie Fanqvist, tel: 070-324 67 28, e-post: stephanie.fanqvist@ange.se
Bim Lyrstrand, tel: 070-625 22 29, e-post: bim.lyrstrand@ange.se

Familjebehandlare
Anna Lindberg Larsson: 070-191 76 20, e-post: anna.lindberg.larsson@ange.se

Polisen
Om du eller någon du känner är i akut fara ska du ringa till polisen på telefon 112.

Övrigt stöd
Det finns också många organisationer som hjälper unga, dit du kan ringa anonymt. Du hittar dem i rutan nedanför.