Naturskola vid Naturum Ånge

Naturum Ånge & Turistbyrå

Välkommen in för att ta dig ut!

Naturum Ånge är en plats där du möter Ånge kommun fantastiska natur. Utöver vår utställning erbjuder vi aktiviteter och guidade utflykter året om. Se vad som är på gång här nedan.

Vi har en liten souvenirbutik och här hittar du även Ånge kommuns turistinformation. Vi har också ett pilgrimscenter med information om den 58 mil långa S:t Olavsleden och historien kring helgonet S:t Olof.

Öppettider / Opening hours

4 januari - 7 juni: öppet torsdag-söndag kl. 12-16
8 juni - 1 september: öppet varje dag kl. 10-17
2 september- 22 december: öppet torsdag-söndag kl. 12-16
Höstlov vecka 44: öppet varje dag kl. 12-16

Fri entré! Välkomna!

4th January- 7th June: oppen thursday-sunday 12-16
8th June- 1 September: oppen everyday 10-17
2 September-22 December: oppen thursday-sunday 12-16
Week 44: oppen everyday 12-16

Free entry! Welcome!

7, 16 och 27 juli - Upptäck livet under ytan

Vilka småkryp finns i dammen utanför naturum? Vi håvar och se vad vi hittar!

Kl. 13.30 till kl. 14.00. För barn från 5 år i sällskap av vuxen.
Ta med kläder efter väder!

Gratis att delta. Välkomna!

11 juli till 1 september - Mysteriet på naturum

Hjälp! Det är någon som har tappat sin krona inne på naturum.
Din uppgift är att hitta vem och ge tillbaka den!

Aktivitet för barn i vuxet sällskap. Både inomhus och utomhus. Drop-in varje dag 11/7 - 1/9 under våra öppettider. Gratis.

Varmt välkomna!

14 juli - Måla akvarell - FULLBOKAD

13:00 - 14:30. Vi hämtar något litet från naturen som vi sedan målar av i olika tekniker och avslutar med en liten utställning. Aktiviteten passar liten till stor. Ledare för aktiviteten är Carina Borg. Max deltagarantal 10 personer. Anmälan med namn och telefonnummer till naturum@ange.se.

18 juli - Fjärilsjakt för stora och små

Torsdag 18 juli kl. 10-12.

Vi letar fjärilar som vi fotograferar.

Vi träffas på naturum kl. 10.00 för att promenera över E14 upp mot byn. Utflykten beräknas ta max 2h. Vi kommer inte att gå långt utan förhoppningsvis hittar vi många spännande fjärilar att fotografera inne i byn.

Aktiviteten är tänkt för alla åldrar. Ta med kläder efter väder och kamera/mobil. Förhoppningsvis får vi perfekt väder för att spana efter fjärilar, med sol och vindstilla.

Ni får gärna mejla de bilder ni tar på fjärilar under dagen till naturum@ange.se så blir de början till en utställning om fjärilar som skapas av våra besökare.

Möjlighet finns att få sin fjärilsbild utskriven om man vill klippa ut och sätta upp den i utställningen på en gång när vi kommer tillbaka till naturum.

Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

21 juli - Bi-dagen

kl. 11-14. Drop-in.

Kom till naturum Ånge och lär dig mer om bin och biodling. Kika in i en bikupa och se hur livet i ett bisamhälle fungerar och prata biodling med Västra Medelpads biodlare.

Varmt välkommen!

28 juli - Smaka på naturen

kl. 10:00-12:00

Välkomna på en kostnadsfri, familjevänlig utflykt där vi smakar och luktar på naturen. Under utflykten samlar på oss växter som vi sedan använder till te när vi fikar. Medtag kläder efter väder, fika, korg/påse att plocka växter i samt mugg, varmt vatten och en tesil till ditt te.

Samling vid naturum. Vi går naturstigen i sakta mak i ca 1 km fram till rastplatsen där det finns ett bänkbord. Är vi en mindre grupp finns möjlighet att stanna där och fika. Blir vi en stor grupp går vi tillbaka och fikar vid stranden nedanför naturum. Även där finns bänkbord att sitta vid.

Naturstigen kan vara lite knölig att gå med barnvagn, men skulle ev. kunna funka med en mindre terränggående vagn av modell spring-/cykelvagn. En liten trappa finns på ett ställe av stigen.

Guidade visningar i utställning

Vill du få en guidadtur i utställning, fråga personalen. Det går bra också att boka guidningar i förväg.

Tillfälliga utställningar

Vi har ingen tillfällig utställning just nu.

Gruppbokningar och skolor

Vi tar gärna emot och guidar grupper och skolklasser!  Ring oss på 0690-250 450 eller mejla naturum@ange.se så bokar vi en tid som passar er! Vi kan även boka en tid som ligger utanför våra ordinarie öppettider.

Hitta hit / Find us

Vi finns längs E14 vid rastplats Borgsjö.
We are located along the E14 at rest area Borgsjö.
62°32'12.3"N 15°55'8.3"E

Tåg

Närmaste tågstation är Erikslund som ligger 1,4 km från naturum. Från tågstationen går du norrut över Ljungan och tar vänster i t-korsningen och sedan vänster igen in på rastplats Borgsjö. Promenaden är 1,4 km.

The nearest train station is Erikslund, which is 1.4 km from naturum Ånge & turistbyrå. From the train station, go north over Ljungan and turn left at the T-junction and then left again into rest area Borgsjö.

Bil

Du hittar oss vid rastplats Borgsjö längs E14 mitt emellan Sundsvall och Östersund. Parkeringsplatser finns väster om naturumbyggnaden.

You will find us at rest area Borgsjö along the E14 midway between Sundsvall and Östersund. Parking spaces are to the west of naturum Ånge & turistbyrå.

Vad finns i närområdet?

Precis utanför naturum finns en stor rastplats som flera gånger fått utmärkelsen Västernorrlands bästa rastplats. Här finns badplats med vår grillplats, restaurang och camping Borgsjö Strand, drivmedelsstation med butik och destinations- och snabbladdare för elbilar. Precis utanför naturum går S:t Olavsleden. Länk till annan webbplats. Naturum ligger också nära till Borgsjö hembygdsgård, 1700-tals kyrka, naturreservat och mängder av sevärdheter.

Naturum i Sverige

I Sverige finns det 32 naturum. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller tillexempel av en stiftelse. Naturum Ånge drivs av Ånge kommun.

I Västernorrland finns det ytterliggare ett naturum i Världsarvet Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Hitta fler naturum i Sverige Länk till annan webbplats.!