
För Alexander Johansson och Maja Nordevind på Ljungandalens Bad & Sport är det självklart att träningsanläggningar ska jobba för dopningsfria träningsmiljöer.
I dag, 19 mars, uppmärksammas nationella antidopningsdagen
100% Ren Hårdträning heter arbetsmetoden som många av Sveriges träningsanläggningar jobbar med för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.
I Ånge kommun finns två certifierade anläggningar, Ljungandalens Bad och sport samt Ånge atletklubb.
- Det här är jätteviktigt, träningsanläggningar ska vara helt drogfria och det ska inte förekomma dopningspreparat här, säger Alexander Johansson, Ljungandalens Bad & Sport.
I Sverige mäts kontinuerligt hur mycket dopningspreparat det finns i avloppsvattnet. Användningen av förbjudna preparat är inte alls bara förknippat med elitidrott som många kanske tror.
I en rapport från C.A.N (Centralförbundet för alkohol- och narkotiksupplysning), har en halv procent i den vuxna befolkningen i olika frågeundersökningar uppgett att de någon gång använt dopningspreparat som omfattas av dopningslagen.
I Sverige finns en metod som kallas 100% Ren Hårdträning och drygt 600 träningsanläggningar i över hundra kommuner i Sverige är anslutna till denna. Metoden har utarbetats av nätverket PRODIS, Prevention av Dopning i Sverige och syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat på gym och träningsanläggningar. Arbetet bygger på att utveckla ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning genom utbildning, policy, tillsyn, lokal samverkan och offentligt ställningstagande.
Sedan 2021 är Ljungandalens Bad och Sport certifierade enligt metoden och inne i gymmet sitter flera anslag om detta.
Hur jobbar ni med 100% hårdträning?
- Det vi gör är att vi ska få alla som tränar här att skriva under en antidopningspolicy och det kontrollerar vi med jämna mellanrum, att de som tränar verkligen har skrivit under, säger Alexander Johansson, Ljungandalens Bad & Sport.
Ser ni metoden som ett bra verktyg?
- Absolut, alla träningsanläggningar borde vara med, då har ju även polisen befogenheten att bara kliva in och kontrollera, säger Katarina Larsson, Ljungandalens Bad och Sport.
Är du intresserad av att läsa mer om 100% Ren Hårdträning och om hur man går tillväga för att ansluta sig till metoden finns information på www.renhardtraning.com Länk till annan webbplats.