I dag 19 november infaller internationella mansdagen

Jämställdhetsarbetet har sin grund i kvinnors kamp för att få samma rättigheter och möjligheter som män.

Ett jämställdhetsarbete behöver också handla om och involvera pojkar och män.

Vi behöver tillsammans utmana de föreställningar om manlighet som är ett av hindren för jämställdheten.

Ett jämställdhetsarbete som förändrar begränsande normer för maskulinitet kan ge stora vinster för både kvinnor och män och för samhället som helhet. Det kan leda till ökad trygghet, förbättrad hälsa, mer jämställda relationer och minskat våld.

Ett delmål för den nationella jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor. En utmaning i arbetet med att förebygga och behandla psykisk ohälsa bland pojkar och män är de normer för maskulinitet som säger att män ska vara starka och prestationsinriktade, normer som påverkar hur män själva förhåller sig till sina känslomässiga behov och hur vården är utformad.

Många unga kvinnor söker kunskap och stöd, ofta i relativt god tid. Redan tidigt i flickors liv uppmuntras samtal om känslor och tankar. Men pojkar och unga män uppmuntras inte på samma sätt att vara uppmärksamma på sina egna och andras emotionella behov. Det blir särskilt tydligt när det gäller att söka hjälp. Många vuxna, såväl professionella som föräldrar, förväntar sig inte att pojkar ska kunna sätta ord på känslomässiga behov.

Traditionellt är känslor som ilska och fientlighet accepterat, och något som pojkar lär sig ge uttryck för, medan sårbarhet och nedstämdhet kan ses som tecken på svaghet. För män kan dessa känslor kännas som ett hot mot deras ”manlighet”. Att söka hjälp innebär därför en risk att förlora status, kontroll och självständighet.

Källa: SKR, Maskulinitet och psykisk hälsa – strategier för förbättringsarbete i vård och omsorg.

I länets jämställdhetsstrategi Ett jämställt Västernorrland 2024–2027 lyfts vikten av att involvera pojkar och unga män i arbetet med jämställdhet och begränsande maskulinitetsnormer.

Vill du veta mer:

Män och jämställdhet Länk till annan webbplats. | SKR

SKR Mäns psykiska hälsa Länk till annan webbplats. | SKR

Varför uppmärksammar vi internationella mansdagen?

Den internationella mansdagen initierades 1999. Syftet med dagen är att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

Enligt FN är en grundläggande förutsättning för att uppnå en jämställd värld och kunna eliminera våldet män utövar mot kvinnor, att pojkar och män aktivt engagerar sig och vill ta ansvar.

Det finns ett växande antal internationella åtaganden på FN-nivå för att engagera pojkar och män i arbetet med att uppnå jämställdhet

Källa: Jämställdhetsmyndigheten