Glada Haveröbor poserar framför samhällsrummet i Överturingen med Jennie Näslund, Näravårdsamordnare på Ånge kommun

Snart öppnar samhällsrummet i Överturingen

Ånge kommun och Region Västernorrland gör en gemensam satsning för ökad samhällsservice på landsbygden. I samhällsrummet blir viss service från kommun och region tillgänglig för de boende i Överturingen med omnejd.

Under det senaste året har Ånge kommun, i samarbete med primärvården (Hälsocentralen i Ånge) och Region Västernorrland, arbetat för att starta ett samhällsrum. Något som nu blir verklighet då portarna snart slås upp.

Vad är ett samhällsrum?

I samhällsrummet i Överturingen kan du själv ta vissa prover och träffa vårdpersonal via video. Vid vissa dagar finns personal på plats och tar bokade blodprover. Övrig tid är det obemannat och då kan du själv besöka samhällsrummet där du erbjuds viss service. Exempelvis kan du träffa läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut via distanslänk, ta ditt blodtryck och väga ditt barn.

Camilla Rönningås, hälsocentralschef på Hälsocentralen i Ånge, inspekterar provtagningssrummet.

Camilla Rönningås, hälsocentralschef på Hälsocentralen i Ånge, inspekterar provtagningsrummet.

Varför valdes just Överturingen som plats för Samhällsrummet?

I förarbetet besökte Ånge kommun och Region Västernorrland fyra ytterområden i Ånge kommun och flera medborgardialoger genomfördes tillsammans med invånarna. I Haverö identifierades tidigt ett behov av en mer tillgänglig hälso- och sjukvård och även innan dessa medborgardialoger hade önskemålet funnits. Haveröborna har varit engagerade i samhällsrummet sedan start och tanken är att vidareutvecklingen, under pilotåret, ska ske tillsammans.

Glada Haveröbor poserar framför det blivande samhällsrummet tillsammans med Jennie Näslund, Näravårdsamordnare i Ånge kommun.

– Vi har byggt upp samhällsrummet i dialog med Haveröborna och kommer att fortsätta den medskapande processen för att anpassa verksamheten efter bygdens behov. – Jennie Näslund, Näravårdsamordnare på Ånge kommun.

Jennie Näslund monterar skylten för samhällsrummet i Överturingen på fasaden

Jennie Näslund monterar skylten för samhällsrummet i Överturingen på fasaden.

Snart dags för invigning

Öppningsdagen närmar sig med stormsteg och för att fira kommer Ånge kommun och Region Västernorrland bjuda in till en gemensam invigning. Där kommer besökarna bland annat att få en rundtur av lokalerna. Förberedelserna inför invigningen pågår för fullt och mer information om den kommer. Håll utkik!

Har du frågor kring samhällsrummet och vill veta mer? Läs mer om samhällsrummet i Överturingen här.