Mathias Sundin blir biträdande chef för samhällsbyggnad

”Utvecklingsresan som Ånge kommun nu gör är verkligen jättespännande. Att få vara med och bidra i denna resa känns otroligt roligt och lockande”.

Det säger Mathias Sundin som från den 1 april blir biträdande samhällbyggnadschef vid Ånge kommun.

Mathias Sundin kommer närmast från en tjänst som trafikchef vid DinTur.

Ånge kommun är inne i en spännande samhällsomvandling där en nedåtgående spiral ska ändra riktning vad gäller såväl etableringar som befolkningssiffror.
En omvandling som kräver mycket resurser för att alla pusselbitar ska falla på plats.

- Vi arbetar målmedvetet och fokuserat med att förbereda Ånge kommun för framtiden. Arbetet är omfattande och med Mathias får vi mer kraft och kompetens in i organisationen, välkommet och glädjande, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnads- och näringslivschef.

I dagarna blev rekryteringen av biträdande samhällschef klar och för Mathias Sundin, som axlar rollen, är Ånge kommun är inte på något vis främmande. Han hade nämligen första riktiga anställning hos Fanbergs entreprenad i Fränsta.

- Jag jobbade då med att underhålla Fyrfasens ledningsnät och det var långa sträckor med ledningsnät runt om i kommunen som vi gick till fots för att underhålla, så Ånge kommuns geografi kan jag nog påstå att jag har god koll på.

1997 blev han regionchef vid Ung Företagsamhet och började arbeta med regional utveckling. Även då till viss del i samarbete med Ånge kommun och Bobergsgymnasiet.

- 2006 kände jag att det var dags att göra något annat och startade eget som projektledarkonsult. Under dessa år jobbade jag bland annat med länsstyrelsen, energimyndigheten och skolverket, berättar Mathias.

Tio år senare var han åter i kontakt med Ånge kommun, då i rollen som projektledare för Sundsvallsregionens socialfondsprojekt ”Hela vägen”.

- Mitt uppdrag var att arbeta med personer stod långt från arbetsmarknaden i de fyra kommunerna Ånge, Timrå, Sundvsall och Härnösand.
Senare blev det jobb vid Region Västernorrland som projektledare för det stora regionalfondsprojektet Koll 2020, ett projekt kring kollektivtrafik.

- Under min tid vid regionen var jag också ansvarig för infrastrukturfrågor, var bredbandssamordnare och under 2020-2021 arbetade jag med pandemihantering.

Sedan årsskiftet 2021/2022 har Mathias arbetat som trafikchef vid DinTur och från den 1 april kliver han alltså på rollen som biträdande samhällbyggnadschef i Ånge.

- Ser man på de områden som finns inom Ånge kommuns samhällsbyggnadsavdelning så har jag jobbat inom flera av dessa, bland annat näringslivsfrågor, infrastrukturfrågor, bredband och i viss mån samhällsplanering. Det är många intressanta frågor som jag vill fortsätta jobba med och det var väl det som kändes lockade med det här jobbet.

”Utvecklingsresan som Ånge kommun nu gör är verkligen jättespännande. Att få vara med och bidra i denna resa känns otroligt roligt och lockande”.

Hur ser du på utmaningarna som vi nu står inför i Ånge kommun?
- En utmaning är ju att ställa om från att i decennier ha jobbat med nedskärning och befolkningsminskning till att helt plötsligt ska våga satsa och få till alla förutsättningar som krävs för att alla etableringar verkligen ska bli av. Att det nu finns så mycket framtidstro och att det är så mycket på gång gör att det känns extra roligt att kunna få vara med och bidra på en sådan resa, säger Mathias.

Näringslivs- och samhällsbyggnadchef Mats Gustafsson är nöjd med rekryteringen och ser fram emot förstärkningen som blir från 1 april.

- I det skede Ånge kommun är i nu så har vi behov av att förstärka vår kapacitet. Vi bygger samhället för framtiden nu som förut, skillnaden är att nu är utvecklingen positiv. Med den bakgrund som Mathias har och den kompetens han tillför organisationen så är den här rekryteringen mycket bra, säger Mats Gustafsson.