matavfall föses ner från en träskärbräda ner i en brun papperspåse för återvinning

Snart startar insamlingen av matavfall

Snart ska vi börja sortera ut matavfallet separat från restavfallet. Med start under november månad kommer därför soptunnorna runtom i Ånge kommun att bytas ut.

Från årsskiftet ska alla privatpersoner och verksamheter sortera sitt matavfall. Därför kommer alla soptunnor börja bytas ut, med start i november. Tunnan får användas direkt när den ställts ut men sorteringen av matavfallet får inte påbörjas förrän 1 januari 2024.

Hur fungerar det?

När det är dags att börja sortera matavfallet kommer du få ett startpaket med allt du behöver för att komma igång. Startpaketet innehåller matavfallspåsar, påshållare och information. Du kommer även att få en ny soptunna. Vanliga hushåll kommer få en grått tvådelad tunna, där den ena sidan är för matavfall och den andra för restavfall. Verksamheter och hyreshus kommer få en brun tunna.

Mer vägledning, om hur sorteringen av matavfallet fungerar, hittar du här på vår sida om matavfall. Det kommer även ut mer information i nästa nummer av Ljunganbladet. Närmare årsskiftet kommer du få ett brev som är förklarar mer om vad den här förändringen innebär för dig som medborgare.

Varför gör vi det här?

Bakgrunden till att vi ska börja sortera matavfallet är en ny svensk lag som träder i kraft 1 januari 2024.

"Från och med första januari så ska det separeras, och nu är det lag så nu kan vi inte vänta längre."
Mats Gustafsson, näringslivs- och samhällsbyggnadschef.