Upplevelsedagar ska locka ungdomar in i vårdyrken

Rullstolsrace, blodtrycksmätning, tryckförband och välfärdsteknik var en del av programmet under tisdagens upplevelsedag i Medborgarhuset i Ånge.

En dag arrangerad av Vård och omsorgscollege Västernorrland där samtliga kommunens niondeklassare fick lära sig mer om vård- och omsorgsyrken.

Bristen på arbetskraft inom vårdyrken väntas öka stort de närmaste åren. År 2031 räknar man med att antalet människor som är över 80 år är 50 procent fler än i dag, något som blir en stor utmaning för hälso- och sjukvården då fler väntas behöva vård och omsorg.

I Ånge arrangerar Vård och omsorgscollege Västernorrland varje år en upplevelsedag för kommunens niondeklassare som en del i att försöka locka fler unga in i vårdyrken och under tisdagen samlades man i Medborgarhuset för en rad aktiviteter.

- Vi har olika stationer som man fått beöka gruppvis och det är allt ifrån information om olika karriärsmöjligheter till tävlingar där de sätter tryckförband, kör rullstol och mäter sin egen styrka i handen, berättar Anna-Lena Grödén, vice ordförande i vård- och omsorgscollege.

Pär Näslund, digitaliseringsansvarig vid Ånge kommun, fanns på plats för att prata just digitalisering inom vården och visade upp flera exempel på hjälpmedel som används idag.

- VR-glasögonen blev en hit. Många tyckte det var häftigt att uppleva stränder i Bali, skyskrapor i New York och kristallklara vattenfall i Nya Zeeland. Dynamometerverktyget var också intressant tyckte eleverna och det blev en rejäl kamp mellan klasserna om den starkaste greppförmågan, berättar han.

Elev i årskurs nio:
”Spännande se att det finns så mycket teknik inom vård och omsorg, det visste jag inte!”

Efter dagens arrangemang hoppas man att fler fått upp ögonen för vårdyrket och söker sig till Vård och omsorgsprogrammet vid Bobergsgymnasiet.

- Några elever sa redan idag att de tänker söka, säger Anna-Lena Grödén.

Rullstolsrace var en populär och utmanande övning för eleverna.

Ett av tävlingsmomenten under dagen var att sätta tryckförband - på tid.

Eleverna fick även prova att sätta kanyler - i clementiner.

Att mäta handstyrkan med dynamometerverktyget var populärt.

VR-glasögon används i dag inom vård och omsorg och eleverna fick möjlighet att prova dessa.