Sundsvallsregionens traineer samlades i går i Ånge för att få lära sig mer om den samhällsomvandling som nu sker i Ånge kommun.

Sundsvallsregionens traineer på besök i Ånge

13 personer har i höst fått möjlighet att börja Sundsvallsregionens traineeprogram.

Som trainee får man en inblick i framtidens viktigaste arbetsmarknad, välfärdssektorn och en möjlighet att omsätta sin utbildning i praktiken.

- Det ger mig en möjlighet att utvecklas och samtidigt bli utbildad under tiden jag jobbar, säger Ann-Sofie Tjernberg, trainee inom kommunikation vid Ånge kommun.

Ånge, Sundsvall, Timrå, Nordanstig, Hudiksvall och Härnösand är de sex kommunerna som är med och tar emot traineer och i år finns även statliga SPV med som arbetsgivare.

- Genom traineeprogrammet kan kommunerna ge fler en inblick i alla intressanta jobb och möjligheter som finns inom offentlig sektor, och ett sätt att säkra tillgången till kompetent personal i framtiden, säger Maria Wallner, samordnare för Sundsvallsregionens traineeprogram.

I onsdags gjorde traineegruppen ett gemensamt besök i Ånge kommun och fick då lyssna till flera intressanta föredrag kring näringslivsutveckling och den samhällsomvandling som nu sker i kommunen med flera större etableringar.

- Väldigt intressant att lyssna till, det händer så mycket spännande i Ånge, säger Ann-Sofie Tjernberg, trainee vid Ånge kommun.

Dagen avslutades sedan med en diskussion kring vad som är viktigt för målgruppen om de skulle flytta till en glesbygdskommun som Ånge.

Traineeperioden är nio månader lång och där cirka 80 procent av tiden är förlagd till en arbetsplats. Övrig tid har de ett gemensamt utvecklingsprogram där de bland annat får introduktion i hur en kommun fungerar och möjligheten att arbeta med personlig utveckling.

De nio månaderna innehåller även en breddningsperiod, vilket innebär att de under den tiden får prova på att jobba i en annan kommun.

Varje trainee har också en eller flera handledare som ska introducera dem på arbetsplatsen och ge dem utrymme för att utvecklas i sin roll.

- Att vara trainee ger mig en möjlighet att utvecklas och samtidigt bli utbildad under tiden man jobbar. Det är en stor trygghet i att få ha handledare, man får en mjukstart och kastas inte in i något som man inte kan, och samtidigt få en bred utbildning i allt det jag får lära mig nu vid sidan av jobbet. Sedan är det otroligt spännande att vara trainee i Ånge eftersom det händer så mycket intressant här i kommunen nu säger Ann-Sofie Tjernberg, trainee inom kommunikation vid Ånge kommun.

André Westman, prognosanalytiker vid SPV i Sundsvall, säger så här om möjligheten att få vara en del i traineeprogrammet:

- Jag tycker det är över förväntan, jag visste inte riktigt vad jag väntade mig, men tjänsten som fanns ute, som prognosanalytiker, lät väldigt spännande och kan vara en bra inkörsport till framtida jobb. Även en bra möjlighet att få lära sig hur det är att jobba statligt.

Traineeplatserna kan sökas av den som har den akademiska examen som efterfrågas och examen får inte vara äldre än tre år.

- Ann-Sofie Tjernberg
"Det är en stor trygghet i att få ha handledare, man får en mjukstart och kastas inte in i något som man inte kan, och samtidigt få en bred utbildning i allt det jag får lära mig nu vid sidan av jobbet"

- André Westman
"Jag visste inte riktigt vad jag väntade mig, men tjänsten som fanns ute, som prognosanalytiker, lät väldigt spännande och kan vara en bra inkörsport till framtida jobb"