Kastberghallen 50 år – vi firar med att bjuda på hockeymatch och luciafika den 13 december

Många är de som tagit sina allra första skär på isen i Kastberghallen och många är de slagskott som hörts eka mellan sargväggarna.

På lördag firar Kastberghallen i Ånge 50 år och det vill Ånge kommun såklart fira genom att bjuda på entré och fika den 13 december.

Ånge IK bildades 1952 och är en förening som starkt förknippas med ishockey. Men nämnas kan att man under en kort period på 1970-talet även en konståkningssektion.

Från att ha tränat på en uterink kunde man 1972 äntligen få kliva in i kommunens nybyggda ishall med 600 ståplatser, kiosk och kafeteria med utsikt över rinken.

Namnet Kastberghallen kom efter numera bortgångne Sören Kastberg som var en av ishockeyns eldsjälar i Ånge.

Flera stora stjärnor har fostrats i Ånge IK och de mest framgångsrika är Samuel Påhlsson samt bröderna Pettersson, Emil och Elias.

- Kastbergshallen har betytt väldigt mycket för min hockeykarriär. Att kunna vara där efter skolan varje dag har lagt grunden för där jag är idag. Kan inte ens räkna timmarna som jag har åkt på den perfekta isen, säger Emil Pettersson, och brodern Elias instämmer.

- Kastbergshallen har jag varit mer timmar i än jag har varit i vårat vardagsrum när jag växte upp. Att ha de möjligheterna till att kunna vara på is i sju dagar i veckan om man ville är få förunnat. Jag kan inte nog tacka för de möjligheterna, säger Elias.

Men vad är det som gör att Ånge genom åren levererat så många talanger?

Jens Östlund, fritidschef vid Ånge kommun och även tränare för J18-laget, har kanske svaret.

- Jag tror att svaret är alla timmar på is som finns att tillgå. På friåkningen byggs väldigt mycket av dina kunskaper. Du delar upp och spelar mot äldre och yngre. Du kan testa lite nya finter och så vidare. Jag tror att de som lägger ner tid att vara på friåkningen är de som har störst chans att lyckas gå långt i sina karriärer.

För att uppmärksamma Kastberghallens 50-årsjubileum kommer Ånge kommun att vid matchen den 13 december - när Ånges A-lag tar emot Sollefteå - bjuda alla besökare på entrén samt luciafika.