Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback - i ny tappning

Förra året gjorde norra Sveriges största digitala utbildningsmässa “Utbildning för framtiden” succé med runt 20 000 besökare.
På måndag är det dags igen – i år med en on demand-lösning.

– Utbildning för framtiden är en viktig mässa för oss då vi ser att vi har mycket att erbjuda alla medverkande kommuner och deras invånare, säger Kicki Strandh, kommunikationschef vid Mittuniversitetet.

Den efterlängtade utbildningsmässan samlar alla lärosäten i norra Sverige. Mittuniversitetet, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Yrkesakademin är bara ett urval av deltagarna. I utbildningsmässan samverkar 29 kommuner i fem olika län. Dessutom deltar över 20 YH-aktörer. Med på ”Utbildning för framtiden” medverkar även landets utbildningsminister Anna Ekström.

– Det känns viktigt att de som bor i vår kommun får möjlighet att delta vid mässor som denna och därför tror jag att den här digitala formen av mässa passar bra för många. Den är snyggt paketerad och du kan sitta lugnt hemma i soffan och fundera över vad du vill göra i framtiden. Här erbjuds gästerna väl underbyggd information som är viktig för att ta rätt beslut i valet av utbildning, säger Karin Höglin, rektor för vuxenutbildningen i Ånge kommun.

Mässan skapades i samband med pandemin och anordnades för första gången under förra året. Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig, men under 2021 gick de samman och anordnade en digital mässa istället. En digital variant gör det lättillgängligt i och med att du kan besöka mässan via din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Initiativet blev en succé med hela 20 000 digitala besökare och nu växlar mässan upp ytterligare ett snäpp under 2022.
– Det var en fantastisk respons redan under förra året. Men till i år har vi förbättrat mässan ytterligare med ett ännu rikare utbud. Vi siktar på några tusen besökare fler än senast, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

Nytt för i år är att den digitala mässan har en on demand-lösning, vilket gör det smidigt för besökaren att dyka in och ta del av mässan när det passar en själv bäst. På sajten blandas information om den uppsjö av utbildningar som finns tillgängliga i norra Sverige, med paneldebatter, föreläsningar och inspiration som gör valet av utbildning lättare. Du kan bland annat ta del av hundratals webbinarier om hur det är att plugga, rundturer på campus och Q&A med studenter.

– Vi har ett stort utbud och bredd av utbildningar och kurser, säger Kicki Strandh.

Utbildningsmässan pågår under hela vecka 12. Nu börjar det bli dags att skicka in ansökan för den som planerar att studera till hösten. I och med pandemin är det många som blivit av med jobbet eller hunnit fundera över sitt karriärval och kanske är inne på att byta bana. Det gör att fler än någonsin är intresserade av att studera.

Om utbildningsmässan

  • anordnas under vecka 12.
  • är norra Sveriges största utbildningsmässa.
  • passar alla som har tankar på att utbilda sig, vill kika på möjligheter att byta yrke eller som vill undersöka hur marknaden ser ut för olika yrken.
  • samlar utbildningsaktörer som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.
  • arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde mässan succé med cirka 20 000 besökare.
  • Bakom evenemanget står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund.

Mer information finns på https://www.utbildningforframtiden.se/ Länk till annan webbplats.