Nyetablering i Östavall - Nu fylls företagsparken med en ny innovativ process!

En ny aktör startar upp sin verksamhet i Östavalls företagspark. Robert Högdahl som arbetar med den miljöcertifierade impregneringsmetoden Selder har i dagarna kommit överens med Norra Skog om att etablera sig i Östavall.

"Jag har sökt en plats här i Västernorrland med bra infrastruktur och relativt nära till större andra träindustrier i form av sågverk och hyvlerier. Min bedömning är att det är en mycket bra plats att verka på. Det finns även anslutning med järnväg in på området vilket är ett plus, kanske inte från dag ett men längre fram i tiden om vi får de volymer vi tror och hoppas på. De samtal och diskussioner som jag fört med Norra Skog har varit positiva och jag har mötts av en välvilja och att Norra Skog vill att det skall bli bra för mig och min verksamhet" säger Robert Högdahl, egenföretagare.

Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande, kommenterar nyheten: "Jag är naturligtvis väldigt glad över nyheten som kommer som en tidig julklapp! Tack Robert Högdal, som står bakom det första steget mot att fylla tomma lokaler med verksamhet och arbetstillfällen!"

Attraktivt område

Allt sedan avvecklingen av Östavalls sågverk har Norra Skog arbetat för att medverka till en framtida positiv utveckling av industriområdet. Arbetet har skett i samverkan med Ånge kommun och andra aktörer som haft fokus på att skapa nya arbetstillfällen. Den absoluta majoriteten av de tidigare anställda har nu ny sysselsättning och området har sedan ett år tillbaka haft hyresgäster som främst är verksamma inom entreprenad- och vindkraftsetableringar.

"Vi har hela tiden haft målsättningen att industriområdet inte ska bli stående och växa igen och har därför erbjudit attraktiva villkor för nya etableringar. Det har varit många intresserade aktörer och när nu arbetet med att plocka bort sågverksutrustningen har inletts tar vi nästa steg mot målsättningen och är glada över att Robert Högdahl etablerar sin verksamhet här" bekräftar Henrik Jönsson, industrichef Norra Skog.

Innovativ process

Selder är en metod för miljöimpregnering som tidigare används till skärbrädor, yxskaft och allt mer vanligt förekommande inom småskaliga snickerier och båtbyggeri. Med sin etablering i Östavall räknar Högdahl med att använda metoden på helt nya trävaroprodukter som stängselstolpar, trall och infärgat fasadvirke och drömprodukten järnvägsslipers. Norra Skog Forskningsstiftelse var i begynnelsen med att stöttade framtagandet av denna miljövänliga process och Henrik Jönsson ser därför mervärdet i att verksamheten nu även kommer att bedrivas i lokaler som ägs av föreningen. Enligt Robert Högdahl innebär Seldermetoden användningen av en speciellt raffinerad linolja som genom långvariga tester i över 20 år visat sig vara minst lika bra som motsvarande metoder med icke-giftfria impregneringar.

"Vi kommer bygga en fabrik som storskaligt kan erbjuda marknaden giftfria impregnerade produkter med lika bra eller bättre hållbarhet än de som finns på marknaden idag. Affärsidén är att göra egna produkter såsom stängselstolpar som vi kommer sälja direkt till slutkunder men även erbjuda legotillverkning och förädling för företag i träindustrin som ser nyttan utav att erbjuda en impregnering som inte är grön till färgen utan miljöriktigt grön på riktigt. På längre sikt har vi många andra applikationer och produkter i pipeline men de behöver långvariga tester innan de kan lanseras" säger Robert Högdahl.

 

På onsdag eftermiddag håller Norra Skog och Robert Högdahl en digital pressträff.
Till pressmeddelandet >> Länk till annan webbplats.