Sundsvallsregionen mönstrar upp för en batterifabrik

Northvolt och Volvo Cars kommer att bygga en ny gigafabrik i Europa och självklart ska Sundsvallsregionen vara med och slåss om den etableringen.

Norra Sverige är i blickfånget och Sundsvallsregionen står redo för etableringar. Northvolt och Volvo Cars kommer att bygga en ny gigafabrik i Europa med en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar per år. Produktionen är planerat att starta 2026. Vi pratar stora investeringar och massor av arbetstillfällen.

- När jag valdes till kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall lovade jag att vi tillsammans skulle kämpa för varje jobb, därför är det extra roligt när vi nu har en batterifabrik att kraftsamla kring på riktigt. Tillsammans med Timrå tillsatte vi en arbetsgrupp samma dag som etableringen blev offentlig. Den arbetar nu dygnet runt med uppdraget att möta upp Northvolt och Volvo Cars med ett riktigt attraktivt värderbjudande, inleder Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

- Sedan etableringen uppmärksammades i media har jag och mina kollegor blivit uppvaktade via telefonsamtal och mejl där engagerade människor tycker att Sundsvallsregionen är det bästa stället för etableringen av batterifabriken. Tack för inspel och peppande hurrarop från alla er som engagerar er och ser vår del av Sverige som bästa lokalisering av denna gigantiska etablering.

- Sundsvallsregionen har en stor potential, vi har ett industriarv som är få förunnade, säger Stefan Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Timrå. Här har vi i generationer utbildat den kompentens som krävs för att möta de arbetstillfällen som återfinns i en batterifabrik. Om vi dessutom adderar tillgången till mark, grön el och vattenförsörjning som är av högsta klass så pekar pilen tydligt mot Sundsvallsregionen.

- Att vi jobbar över kommungränserna är för oss inget nytt, Sundsvallsregionen har samarbetat sedan 2006 säger Erik Lövgen, kommunstyrelsens ordförande i Ånge. Nu är vi Sundsvall, Timrå och Ånge kommuner tillsammans som aktivt uppvaktar Northvolt och Volvo Cars. Hela Sundsvallsregionen kommer att stå som vinnare vid en etablering och vi känner ett starkt stöd från alla övriga kommuner. 

Kontaktpersoner
Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande, Sundsvalls kommun 070-675 66 73
Stefan Dalin, kommunstyrelsens ordförande, Timrå kommun 073-270 95 39
Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande, Ånge kommun 073-084 09 80