Bobergsgymnasiet.

Bobergsgymnasiet lockar rekordmånga sökande inför hösten

Intresset för att studera vid Bobergsgymnasiet i Ånge växer.

Av kommunens niondeklassare har 70% valt Boberg som förstahandsval inför hösten.

- Vi har till och med kö till byggprogrammet som är nytt från nästa läsår, otroligt roligt säger Per Håkansson, rektor vid skolan.

Fullt på byggprogrammet, fullt på fordonsprogrammet och fullt på barn- och fritidsprogrammet. Det är med glädje Ånge kommun kan konstatera att den kommunala gymnasieskolan lockar fler och fler sökande.

Och för första gången på många år har man fått upprätta en reservlista till några av programmen.

- Vi har 70% sökande från våra egna skolor och när jag går igenom dessa kommer det att troligast bli fler när vi kommer till augusti, säger en glad Per Håkansson.

Vad tror du ligger bakom detta stora intresse?

- Förra året var det ganska många av våra niondeklassare som sökte och började gymnasiet i Sundsvall, men de flesta av dessa kom tillbaka till Bobergsgymnasiet redan till jul, så man väljer helt enkelt Boberg först nu. Det vi också ser nu är att vi får behålla de elever som har höga meritvärden, de har tidigare sökt sig till andra skolor men väljer nu Bobergsgymnasiet i första hand. Sedan är det bygg- och fordon som dragit en del elever från grannkommuner, säger Per Håkansson.

Ni har även sju sökande från andra kommuner, det måste vara ett bra betyg till skolan?

- Ja, det är jätteroligt och det vi ser drar mest elever utifrån är idrottsspecialiserade kurserna, hockey och e-sport. Och för eleverna på vår e-sport har det gått otroligt bra i år, de har varit med i flera stora turneringar, vunnit några och placerat sig väldigt bra i andra och avancerat i spelsystem, berättar en stolt Per Håkansson.

Men inte bara intresset för gymnasiets program är stort – även de lediga tjänsterna inför höstterminen har lockat många sökande.

- Vi hade 45 sökande till 7 lediga tjänster och det är fantastiskt bra. Till ämnena historia och samhälle var det 15 sökande, varav 13 behöriga. Till fyra av de sju tjänsterna har vi rekryterat lärare utifrån och tre av dem flyttar hit med sina familjer, berättar Per Håkansson.