De skärpta regionala rekommendationerna förlängs

Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå i länet, dock inte lika omfattande som tidigare i vår.

Smittskyddsläkaren i Region Västernorrland har i samråd med länsstyrelsen därför tagit beslut om att förlänga de skärpta regionala rekommendationer som gäller i länet.

Nytt slutdatum är 31 maj.

– Smittspridningen är inte lika omfattande som tidigare i vår, men den är fortfarande på en alltför hög nivå. Det gör att vi nu förlänger de regionala rekommendationerna. De gäller för alla som bor eller befinner sig i Västernorrland, även vaccinerade personer och de som haft covid-19, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

De regionala rekommendationer som nu gäller till och med 31 maj är:

  • Begränsa dina sociala kontakter. Träffa inte andra än dem du bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Arbetar du i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör du i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träna inte inomhus i grupper om tre personer eller fler om du är född 2001 eller tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.
  • Munskydd bör användas av dig som är född 2004 eller tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste du resa så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Får du symtom ska du kunna ta dig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare.