Skanna en qr-kod och du får uppleva scenkonst på torget i Ånge

Nu väcker danskompaniet Norrdans och Teater Västernorrland konstverk och torg till liv genom att erbjuda scenkonst i det offentliga rummet.

På 24 platser runt om i Norrland kan publiken från och med den 7 maj njuta av dans och teater genom sin mobil.

- När vi går in i nya former av digitalisering hoppas jag att dans och konst kan göra anspråk på den nya tekniska utvecklingen, säger Malika Ali, Norrdans.

Idémakaren bakom konceptet är danskonstnären Malika Ali från Tyskland och det var under den första nedstängningen i hemlandet som hon under sina dagliga promenader kläckte idén att kombinera fysiska konstverk med samtida dans. Tanken är att ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv. Genom att skanna en qr-kod kommer ett danskonstverk, som är gjort i samarbete med filmskaparen Måns Berthas, att spelas upp som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig.

- Det kan vara vid en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och både platsen och konstverket blir en ny upplevelse, säger hon.

Projektet hann inte genomföras i Tyskland eftersom Malika Ali hösten 2020 flyttade till Härnösand för att arbeta på Norrdans. Nu genomförs istället projektet som går under namnet ”Motion Portals” på 20 platser i fyra norrländska städer.

Och Teater Västernorrland var inte sena att haka på lägger till fyra olika ljuddraman kopplade till fyra olika torg under samlingsnamnet ”Platsen”.

- Norrdans har gjort flera roliga uppsökande projekt under pandemin och jag tänkte att vi hade mycket att lära av dem på det området. Vi presenterar ett antal verk som utspelar sig mitt i medborgarnas vardag, med en twist, säger Kristoffer Berglund, teaterchef på Teater Västernorrland.

Restriktionerna under pandemin har inneburit stora begränsningar för scenkonsten och möjligheterna att nå ut till publiken. Att plantera konsten i stadsbilden hoppas Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, förutom att erbjuda en konstupplevelse, ska attrahera ny publik.

- Vi vill alltid komma nära, i allt vi gör. Att levandegöra konst i det offentliga rummet genom att addera kroppen skapar på många sätt en hybridform av konst. Många kan uppleva att tröskeln till teaterhuset/besöket är hög. Med ”Motion Portals” hoppas jag att finna nya publikgrupper, säger Martin Forsberg.

Lansering av Motion Portals och Platsen är den 7 maj och du hittar qr-koden på Centraltorget i Ånge. Ljuddramat heter ”Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden”.