Människa som bär munnskydd.

Nya regionala rekommendationer gäller från och med i dag 12 april

Från och med måndag 12 april införs regionala rekommendationer i vårt län.

Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafik och vad gäller resande så ska inga onödiga resor göras.

Med anledning av den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 i länet har smittskyddsläkaren i Region Västernorrland i samråd med länsstyrelsen tagit beslut om regionala rekommendationer.

- Smittspridningstakten av coronaviruset i Västernorrland är en av de högsta i landet. Vi har sett en ökning på 25 procent eller mer de senaste veckorna. Vi inför därför nu dessa rekommendationer för att försöka bromsa spridningen av viruset, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

De regionala rekommendationer som införs är:

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd på skolor och arbetsplatser.

Skolhuvudmän och arbetsgivare bör göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning av de nationella råden Länk till annan webbplats. och gäller från 12 april och fram till 9 maj, men de kan komma att förlängas.

Ungefär hälften av landets regioner har just nu regionala rekommendationer.

Detta gäller fortfarande:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Minimera risken för smitta vid idrotts- och fritidsaktiviteter.
  • Res smittsäkert. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik där du inte kan boka plats. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan. Gäller för dig född 2004 och tidigare.

Här kan du ladda hem affischen från 1177 och du vill skriva ut och sätta upp för din förening eller verksamhet.

1177/Region Västernorrland, affisch Regionala rekommendationer från 12 april 2021 (pdf) >> Länk till annan webbplats.