Traktor skottar snö.

Ånge kommun med i spännande projekt för en smartare snöröjning

Stora snömängder eller halka kan ställa till det ordentligt för kommuners gatuavdelningar - det kan bli såväl svårplanerat som kostsamt.

Nu ska Ånge kommun tillsammans med Örnsköldsviks kommun delta i ett tvåårigt projekt för att ta fram en digital lösning för att enklare kunna planera och utvärdera snöröjningsinsatser.

Det mesta av vinterns snö är nu borta och säsongen för snöröjning är i det närmaste över - men redan nu förbereds för nästa vintersäsong.

I ett nytt spännande projekt, IoT Smart Snöröjning, ska Ånge och Örnsköldsvik visa vägen för hur man på ett smart sätt kan planera snöröjningen.

Projektet bygger vidare på forskning vid Mittuniversitetet där man tagit fram lösningar som med hjälp av sensorteknik, AI och laserteknik kan samla, analysera och visualisera information om bland annat snödjup och vägunderlag. Data som möjliggör bättre planering, nya analysmetoder och verksamhetsutveckling av snöröjningen i kommunerna.

– Kul att inte bara få utvärdera utan att få testa och vara med i att utveckla något nytt. Snöröjning är inte hightech utan väldigt manuellt arbete, men kan vi göra det här effektivare så innebär det stora vinster, säger Ove Skägg, Teknisk chef på Ånge kommun i en intervju för Bron innovation som koordinerar projektet.

Nu ska forskningen kommersialiseras och testas i Örnsköldsvik och Ånge. Kommunerna som är olika stora både till yta och befolkningsmängd utgör en testbädd där de olika tekniska lösningarna ska provas för att utveckla en skalningsbar tjänst.

Projektet finansieras av Vinnova Länk till annan webbplats. och projektpartners är Mittuniversitetet Länk till annan webbplats., Ånge kommun Länk till annan webbplats., Örnsköldsviks kommun Länk till annan webbplats., Övik Energi AB Länk till annan webbplats., ServaNet Länk till annan webbplats., Starbit AB Länk till annan webbplats., Portalplus AB Länk till annan webbplats., Pro&Pro AB Länk till annan webbplats. och Bron Innovation Länk till annan webbplats..