Diplom för bästa tillväxt.

Ånge kommun har bäst tillväxt i Västernorrlands län

Ånge kommun står som vinnare till utmärkelsen Bästa tillväxt 2020 i Västernorrland.

– Det här bevisar att vi har ett starkt näringsliv med många duktiga företagare. Det är också företagen och deras medarbetare som framför allt ska ha äran för att vi toppar listan i Västernorrland, säger Mats Gustafsson, näringslivschef i Ånge.

Varje år sedan 2007 har kreditupplysningsföretaget Syna delat ut priset Bästa tillväxt. En vinnare i varje län utses och det är tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige som mäts och man utgår helt och hållet från företagens bokslut och tittar på hur dessa förändrats mellan de två senaste boksluten. 

Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

I år står Ånge kommun som vinnare - bästa tillväxten i hela Västernorrlands län.
Det sjuder helt enkelt av aktivitet inom näringslivet i Ånge kommun.

- Det här är ett styrkebesked av vårt fina välfungerande näringsliv, säger kommunalrådet Erik Lövgren.

Mats Gustafsson, näringslivschef i Ånge, blir glatt överraskad när han nås av beskedet att Ånge tagit hem första platsen i Bästa Tillväxt.

– Det här bevisar att vi har ett starkt näringsliv med många duktiga företagare. Det är också företagen och deras medarbetare som framför allt ska ha äran för att vi toppar listan i Västernorrland. Det är också ett bevis på att man även i en liten norrländsk inlandskommun kan nå framgångar och att det finns goda förutsättningar för företagande som kan konkurrera på en internationell marknad.

Mats Gustafsson är också glad över att det varje år tillkommer nya företag i kommunen.

– Nyföretagandet är högre i Ånge än på många andra ställen i landet. Vi brukar ofta placera oss högt på den listan, så även i år. Det är extra roligt att nyföretagandet bland kvinnor också är högre i Ånge än på många andra ställen.

Harald Stjerna, partner på Syna, säger så här i ett pressmeddelande:

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Ånge toppar i Västernorrlands län är extra roligt eftersom kommunen vänt kris till framgång och att det privata näringslivet nu mår bättre än någonsin, säger Harald Stjerna, partner på Syna.
– Det visar att man med idogt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring. Vi menar också att en kommun blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar just detta.

På andra respektive tredje plats kommer Timrå och Sundsvalls kommuner.

– Kampen om förstaplatsen var i år, precis som tidigare år, knivskarp. Det visar att näringslivet i många kommuner utvecklas väl och att det finns många välskötta företag och en stark entreprenörsanda i Sverige. Det bådar gott för framtiden. Därför är det också på sin plats att gratulera både Timrå och Sundsvall till de fina andra respektive tredjeplatserna, understryker Harald Stjerna.

Inför framtiden är Ånge kommuns näringslivschef, Mats Gustafsson, optimistisk. Han är övertygad om att de små kommunerna, även de som ligger i Norrlands inland, har framtiden för sig.

– I takt med att digitaliseringen tar full fart kommer man att kunna arbeta varsomhelst i Sverige. Då behöver man inte sitta på ett stort kontor i Stockholm eller Göteborg. Man kan lika gärna göra jobbet hemifrån köksbordet.
– I stället kommer det att vara andra saker som blir avgörande för var man bosätter sig. Trygghet kommer att bli allt viktigare liksom boendekostnaderna och närheten till orörd natur.