Nu startar ett nytt läsår

Efter en turbulent vårtermin är det nu dags för eleverna att återvända till skolan.

Våren präglades av flera nya rutiner och förändringar i skolans och förskolans verksamheter, bland annat så övergick gymnasiet till distansundervisning.

Men efter ett långt sommarlov är det på torsdag 20 augusti dags att sparka igång ett nytt spännande läsår.

Ånge kommun kommer att fortsätta hålla förskolor och skolor öppna och gymnasieskolan/vuxenutbildningen kommer att återgå till undervisning på skolan.

- Utbildningsförvaltningen följer löpande händelseutvecklingen samtidigt som vi har beredskap för ett eventuellt förändrat läge. Den särskilda förordning som regeringen har beslutat om skapar större utrymme för skolans huvudmän att organisera om verksamheten om den har påverkats av covid-19. Vid större påverkan kan Ånge kommun besluta om förändringar för att motverka smittspridning och hantera personalbortfall, säger skolchef Kent Ylvesson.

Men även om skolan öppnar upp som vanligt så är det mycket viktigt att varje individ tar sitt ansvar för att begränsa spridningen av covid-19.

- Vi kommer exempelvis fortsatt vara försiktiga och inte samla personer i större grupper. Föräldramöten som prioriteras är förskoleklass, åk.6 samt åk.1 på gymnasiet. Skolorna och förskolorna har därefter stort ansvar och eget mandat att själva organisera så att det passar deras verksamheter, säger Kent Ylvesson.

Ånge kommuns utbildningsförvaltning fortsätter att följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och beslut från regering. Det innebär att personer ska stanna hemma om man är sjuk. Det innebär också att vi ska vara noga med att tvätta händer och hålla avstånd till varandra.

Vi avslutar med mantrat; Håll i, håll ut och håll avstånd!