Anhöriga erbjuds träff via digital videolänk

Påsken är en högtid då väldigt många passar på att besöka sina anhöriga på kommunens särskilda boenden.

Påsken detta år blir annorlunda då vi på grund av Covid-19 har besöksförbud.

Digital teknik ska nu göra det möjligt att träffas för en pratstund över videolänk.

Vi är just nu inne i en unik och väldigt allvarlig situation.

Covid-19 är en smitta som påverkar hela samhället och statistik visar att smittan är särskilt allvarlig för de som är äldre.

I Ånge kommun har vi sedan flera veckor tillbaka besöksförbud vid våra särskilda boenden och gruppbostäder. Personalen inom vård- och omsorg arbetar intensivt med att minimera risken för smittspridning och vi jobbar mycket med kontinuitet i våra verksamheter.

Vi förstår att det kan kännas jobbigt för brukare som inte får ta emot besök och för många anhöriga som inte får göra besök på boenden - kanske extra påfrestande nu när påsken närmar sig.

Under rådande omständigheter kommer nu boenden att erbjuda möjlighet att träffa sina anhöriga digitalt, via videolänk. Att både kunna se och höra varandra under ett samtal kan göra att situationen känns lite lättare att hantera.

- Vi har redan i dag ordnat så att brukare kan få hjälp med att ringa sina anhöriga, vi har skickat bilder via sms och många har kommit förbi och vinkat vid fönster och balkonger. Nu kommer vi även att kunna hålla videosamtal, vilket känns väldigt bra, säger Helen Lindahl, IT-strateg vid socialtjänsten.

Till påsk kommer avdelningarna att påskpyntas och vi har beställt påsktårtor och annat gott för att göra högtiden mysig för alla. Några boenden får även besök av underhållande påskkärringar från förskolor - men de håller sig självklart utanför byggnaden och kan ses från balkong eller terrass.

- På våra boenden görs även många andra insatser för att det ska bli en så fin och trevlig påsk som det bara går för våra brukare. Vi fortsätter med olika aktiviteter som vi gjorde även innan coronaviruset, bland annat bingo, sång och musik, vi spelar spel, har lättare gymnastik, tipsslinga inomhus, vi tittar på film och utnyttjar balkong och innergårdar till social samvaro. Mycket pratstunder blir det med våra gamla, säger Terhi Jonsson, verksamhetschef för särskilda boenden.

Vid kommunens LSS boenden ordnar personalen aktiviteter för brukare på hemmaplan, dock är den dagliga verksamheten stängd tills vidare.

Vill du komma i kontakt med en anhörig via videolänk så följ instruktionen här under:

Ring till det särskilda boende där er anhörig vistas och bestäm en tid för videoträff.

Innan er träff så kommer personalen att skicka er en länk som ni kan klistra in i er webbläsare.

Via länken kommer ni in i ett videorum och kan ” träffas” på distans.

Förutsättningar: Mottagaren måste ha någon av dessa webbläsare: Edge Chromium eller Google Chrome

Observera! att smitta omfattas av patientsekretessen! Vård- och omsorgsförvaltningen uttalar sig inte om brukares hälsotillstånd. Grunden är därför att brukaren själv ska informera sina anhöriga, om inte annat är överenskommet.