Lina Andersson. Foto: Viktor Fremling

Grattis till EM-guldet Lina Andersson

Muminfamiljen, Snorkförken, Lilla My och även en liten hattifnatt – alla fanns de representerade på det vackra skådebrödet som i helgen resulterade i en guldmedalj för Erikslundstjejen Lina Andersson.

- Jättekul, men jag har fortfarande inte hunnit förstå det helt, säger Lina som kommit hem till Sverige igen och laddar för kanelbullens dag nu på torsdag.

Man skulle kunna säga att det går som smort för Erikslundsbördiga Lina Andersson som till vardags jobbar vid Güntherska hovkonditoriet i Uppsala.

SM-guld 2016, brons i EM för unga bagare 2017 och nu ett EM-guld i Euroskills - en tävling där yrkesgrupper från olika länder tävlar mot varandra. Sveriges trupp bestod av 32 deltagare och Lina Andersson var en av dem.

Med en knäckebrödsdeg skapade hon ett Mumin-inspirerat skådebröd som gav henne medalj i den ädlaste valören.

- Jag har bakat och tränat för det här i flera månader så det känns verkligen jätteroligt, säger Lina Andersson och berättar att det även bakades wienerbröd, bullar, frallor och croissanter i tävlingsmomentet.

Varför föll valet på Mumin?

- Jag ville ha ett nordiskt tema och då blev det Mumin, säger Lina Andersson.

Nu är du hemma i vardagen igen, vad väntar härnäst?

- Kanelbullens dag på torsdag, då bakar vi kanelbullar hela dagen och har även tagit in två extra bagare den dagen för att hinna med alla bullar. Det ska faktiskt bli skönt, det blir lite som ett terapijobb, avslutar Lina Andersson.