Etablering av vindkraft i kommunen

Etablering av vindkraft sker som en del av Sveriges strävan att öka produktionen av förnybar energi och minska klimatpåverkan. Vindkraften bidrar till att möta både lokala och nationella mål för hållbar energiproduktion och är ett viktigt steg i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vindförhållandena i Ånge kommun, tillsammans med stora obebyggda ytor, gör att det finns flera områden som är väl lämpade för vindkraftsetableringar.

Processen för etablering av vindkraft

Processen för etablering av vindkraftverk inleds med att en intressent ansöker om att få bygga en vindkraftpark. Detta sker genom en miljöprövning som säkerställer att projektet bland annat tar hänsyn till miljö- och naturvärden, lokalsamhället samt eventuella kulturhistoriska intressen. Ansökan handläggs av Länsstyrelsen, och olika myndigheter granskar ansökan innan en vindkraftpark får tillstånd att börja byggas. Bland annat ingår att kommunen ska tillstyrka eller avstyrka etableringen. En vindkraftspark som inte tillstyrks av kommunen får inte tillstånd av Länsstyrelsen och kan därför inte byggas. Om en vindkraftspark tillstyrks av kommunen betyder det att Länsstyrelsen går vidare med miljöprövningen som kan leda till antingen ett tillstånd eller ett avslag. Beslut om tillstyrkan hanteras av kommunfullmäktige i Ånge kommun. Kommunens översiktsplan är ett viktigt underlag som vägleder beslut om att tillstyrka eller inte tillstyrka vindkraft, även om politikerna i kommunfullmäktige inte är bundna till att följa översiktsplanen.

Under processen sker dialog med berörda parter, inklusive närboende och markägare, för att säkerställa att deras synpunkter tas i beaktande. När alla tillstånd är på plats och projektet godkänts, påbörjas byggnationen av vindkraftverken. Utöver att tillstyrka eller inte tillstyrka vindkraftsprojekt arbetar kommunen för att etableringarna sker på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, där både miljöhänsyn och lokal värdebehållning står i fokus.

Vindkraft i Ånge kommun

Ånge kommun är en attraktiv kommun för vindbruk, och flera stora vindkraftsparker har byggts och fortsätter att projekteras, planeras och byggas. De stora energimängder som produceras genom vindbruk möjliggör de stora satsningar som genomförs på hållbar industriell symbios och vätgasproduktion i Ånge kommun. Vätgasproduktionen kommer förlänga den lokala värdekedjan vilket ger Ånge kommun bättre förutsättningar till en positiv samhällsutveckling med fler lokala arbetstillfällen och i längden en mer levande plats att bo och leva på.

I Ånge kommuns översiktsplan beskrivs hur mark och vatten inom kommunens gränser ska användas. Du hittar översiktsplanen här. Prövning av ansökningar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet i Ånge kommun, däribland större vindkraftsparker, hanteras av Miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen i Västernorrland. Länk till annan webbplats. Handläggare arbetar med ärendet i olika steg och beslut fattas därefter av miljöprövningsdelegationen. Miljöprövningsdelegationen är en självständig del av Länsstyrelsen och består av en ordförande som är jurist och en miljösakkunnig. Läs mer om prövning av miljöfarlig verksamhet hos Länsstyrelsen i Västernorrland. Hos Energimyndigheten Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om Vindkraft i Sverige. Där hittar du också karttjänsten Vindbrukskollen Länk till annan webbplats. som innehåller uppgifter om både befintliga och planerade vindkraftverk samt kartor med bland annat skyddad natur och infrastruktur.